Jak vybrat nejlepší krabičku na svačinu?
Srovnání materiálů, praktické rady a tipy, proč je keramoplast jasná volba pro děti i dospělé.
Proč vůbec řešit krabičku na jídlo?
Naše strava se během dne neomezuje jen na vydatnou snídani, oběd či večeři. Často si musíme připravit i svačiny – ať už nás čeká práce, škola nebo výlet do přírody. Ty nám totiž dodají potřebnou energii, podporují soustředění a pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi. A v neposlední řadě nám zlepšují náladu.
Problém jménem pomačkaná svačina
Abychom si ale mohli toto občerstvení pořádně vychutnat, potřebujeme kvalitní nádobu k jeho uchování. Určitě víte, že není nic horšího, než rozmačkaná tyčinka, otlučené ovoce a zelenina nebo natržené víčko od jogurtu.
Krabička už dávno není jen plastová dóza
Pryč jsou naštěstí časy, kdy jsme si všichni museli balit svačiny do ubrousků nebo potravinářských fólií. Nádoby na svačiny tak dnes představují nezbytnou výbavu každého aktivního člověka všech věkových kategorií.
Svačinové krabičky (tzv. foodboxy) se už neomezují jen na obyčejné plastové dózy bez nápadu – dnes najdeme na trhu stylové, ekologické i designové boxy různých tvarů, velikostí i materiálů. Stejně tak lze pořídit krabičky do školy pro děti nebo krabičky do práce pro dospělé.
Jak ale vybrat tu kvalitní?
PROHLÉDNOUT SVAČINOVÉ KRABIČKY
Co rozhoduje? Materiál
Určitě se shodneme na tom, že svačinová krabička by měla být v prvé řadě odolná. Základním hodnotícím atributem by tedy měl být materiál.
Vyzkoušel jsem už desítky boxů na jídlo, a tak si troufnu tvrdit, že králem všech materiálů je v tomto směru keramoplast.
Proč zrovna keramoplast?
Tento materiál se může pyšnit celou řadou benefitů, které i vás, stejně jako mě, přesvědčí o jeho koupi. Keramoplast je vylepšená verze běžného plastu používaného v potravinářství. Kombinuje to nejlepší, co plast a keramika nabízí – je pevnější, nedeformuje se a vydrží i extrémní teploty (-20 °C až 200 °C). Nemusíte se tak zdráhat dát krabičku do mikrovlnky, myčky nebo mrazáku, na rozdíl od krabiček z jiných materiálů.
Jednoduché čištění a dlouhá výdrž
Nespornou výhodou foodboxu z keramoplastu je též možnost snadného čištění.
Všichni to známe – kolikrát máme možnost krabičku vymýt až po celém dni stráveném venku, což se na jejím stavu jistě projeví.
Box na jídlo z keramoplastu klidně můžete dát do myčky; pokud tohoto kuchyňského pomocníka nemáte, pak se nemusíte bát, že byste u vymývání strávili půl dne, a i tak by byl výsledek nejistý.
Ideální do práce, školy i na hory
Krabičky na jídlo z keramoplastu jsou hermeticky uzavíratelné a 100% vzduchotěsné.
Také se snadno otevírají, takže se vám svačina nerozsype po okolí – leda byste ji chtěli sníst na horské dráze.
Bez pachů, bez starostí
Žádná deformace, žádný zápach, ani přenos pachů do keramoplastu – jen chutná a čerstvá svačina.
Nádobu však můžete využít i na další jídla během dne (lze ji samozřejmě použít jako krabičku na oběd a večeři) nebo pro skladování potravin v lednici či mrazáku.
Praktická tabulka porovnání
Pro lepší orientaci jsem sestavil přehlednou tabulku, která ukazuje výhody keramoplastu oproti jiným materiálům. Proč doporučuji Valiru?
Svačinové krabičky z keramoplastu jsou tedy to nejlepší, co si můžete pro své občerstvení pořídit.
Jedním z předních výrobců je španělská Valira – jejich boxy z keramoplastu jsou odolné a v moderních barvách.
Mají bezvadný poměr cena:výkon oproti jiným levným typům. Jejich nadčasovost a výdrž oceníte i po letech.
Ještě tip navíc
Nezapomeňte na thermobag – taška, která udrží jídlo čerstvé a teplé.
Tak co, už máte jednu krabičku v košíku?