Nevim. Možná. Asi. Tak jo. Tyjo!
Nevim. Možná. Asi. Tak jo. Tyjo!
Nejoblíbenější vietnamské jídlo Čechů! Hovězí nudle s hromadou čerstvých bylinek, křupavou zeleninou a výraznou omáčkou Nước Chấm. Tohle není jen salát s nudlemi – je to dokonalá harmonie chutí, textur a vůní, která dělá z každého sousta zážitek.

Maso dej na půl hodiny do mrazáku, aby se ti lépe krájelo na tenké plátky. Mezitím opeč na pánvi arašídy do hněda (ale nespal je!), poté je rozdrť paličkou nebo nožem – mají v jídle křupat, ne být jemný prášek.
Maso nakrájej na co nejtenčí plátky přes vlákno. Smíchej všechny ingredience na marinádu: česnek, rybí omáčku, sojovku, cukr, Hat Ném, citrónovou trávu a špetku soli. Promíchej a nech odležet minimálně 30 minut, ideálně přes noc.
Nudle uvař podle návodu (většinou 3-5 minut), poté ihned propláchni studenou vodou a nech okapat. Pokud se slepí, propláchni je znovu těsně před podáváním.
Na japonské mandolíně (nástavec 3×3 mm) nakrájej mrkev a okurku na jemné nudličky. Zeleninu můžeš podávat čerstvou, nebo ji lehce osolit, propláchnout a naložit s cukrem a octem na sladko-kyselo.
Bylinky a salát důkladně omyj. Listy máty a perilly otrhej. Koriandr krájet celý včetně natě – tam je víc chuti! Salát nakrájej najemno, vše promíchej. Pár celých lístků si nech na ozdobu.
Připrav omáčku Nước Chấm: Do horké (ne vroucí) vody přidej rybí omáčku, cukr a limetkovou šťávu v poměru 5:1:1:1. Přidej česnek, chilli a trochu mrkve pro barvu. Omáčka má být teplá nebo vlažná!
Finále! Rozpal wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, přidej olej. Jakmile bude pořádně horký, vhoď maso a rychle ho restuj maximálně 2 minuty. Má zůstat šťavnaté!
Sestav misku: Na dno nudle, dokola salát s bylinkami, zeleninu a maso. Ozdobit můžeš mungo klíčky a celými lístky bylinek. Posyp smaženou cibulkou a arašídy. Až těsně před podáváním přelij teplou omáčkou Nước Chấm. Dobrou chuť!
Objednej si náš Street Food Box – Bún bò Nam Bộ a máš všechny trvanlivé suroviny na jednom místě. Stačí dokoupit jen čerstvé maso, zeleninu a bylinky – a můžeš vařit! V boxu najdeš i podrobný recept s tipy.

Bún bò Nam Bộ je vlastně „česko-vietnamský fenomén" – ve Vietnamu ho téměř neznají! Vzniklo jako adaptace pro český trh v 70. a 80. letech, kdy sem přicházeli vietnamští studenti. Je to bezpečné exotické jídlo bez krve, vnitřností nebo extrémní pálivosti – ideální pro český vkus. Přesto je fantastické a zaslouží si poctivou přípravu s hromadou bylinek!
📖 Chceš vědět víc? Přečti si celý článek o historii a původu Bún bò Nam Bộ na našem blogu.