Rybí omáčky
Jen málo ingrediencí dodá pokrmu tak okamžitou a ohromující chuť jako Rybí omáčka. (vietnamskynước mắm) . Výrazně vonící, jantarově zabarvená tekutina, dodává většině asijských jídel nepostradatelnou umami chuť. A nejen asijských!
Pravá chuť rybí omáčky pochází z procesu fermentace /kvašení/ ryb se solí, po dobu měsíců až několika let. Což jak si asi dokážete představit, v místě její výroby vydává těžko pojmenovatelný zápach, ale myslim že žádná vietnamská rodina by si bez ní nedokázala jídlo ani vietnamské recepty představit.
Jen ve 100 milionovém Vietnamu jí ročně vyrábí odhadem 1500 podniků, od těch nejmenších až po průmyslové, kteří dohromady vyprodukují asi 250 miliónů litrů.
Přečti si více v mém komplexním průvodci, který tě provede od historie až po její praktické použití. A pak ji rovnou použij do některého z receptů !
Chceš si vychutnat Pho nebo Ramen? Tahle miska je přesně to, co potřebuješ, když chceš doma připravit poctivou asijskou polévku. Ať už vaříš vietnamské Pho, japonský Ramen...