Novinka v E-shopu: Japonské mandolíny na michelinské *** krájení zeleniny a ovoce!

Jakou mandolínu vybrat?

Obě japonské mandolíny – ať už Benriner nebo Kirelwa – ti ušetří spoustu času. Krájení se z otravné povinnosti stane zábavou. Najemno nakrájená zelenina i ovoce změní chuť a je delikátnější než velké kusy. 

Jak vybrat mandolínu

Mandolíny Benriner

Benriner je zavedená značka, jejíž historie sahá do roku 1940. Proslavila se svou precizností a kvalitou, a proto ji najdeš v každé profesionální restauraci.

Konstrukce Benriner mandolín je pevná, odolná a robustní. Tělo je vyrobeno z pevného plastu a ABS pryskyřice. Už od prvního osahání působí velmi kvalitně a to se nezmění.

Mandolína má přesně nastavitelný mechanismus s velkým otočným kolečkem pro regulaci tloušťky řezu (výjimkou je nejlevnější model Benriner Standart 64mm s kovovým regulačním šroubem). Tloušťka řezu je nastavitelná od 0,5 mm do 3, 5 a 8 mm (podle typu mandolíny). Hlavní čepel je z prvotřídní nerezové oceli, která ti zaručí dlouhou životnost a přesné řezy.

Čepel se dá vyjmout a v případě potřeby nabrousit, ale dlouhou dobu to nebude potřeba.

Každá mandolína Benriner v příslušenství obsahuje příčné čepele – jemnou, střední a hrubou (v závislosti na typu mandolíny se to může měnit). Je vybavena bezpečnostním prvkem, tzv. fingerguardem, který pevně podrží menší kusy zeleniny a brání pořezání.

 

 

Mandolíny Kirelwa

Kirelwa je na českém trhu novinkou, která se snaží Benrineru konkurovat a myslím, že velmi zdařile. Spíš bych ale řekl že Kirelwa Benrinera doplňuje. Zaměřuje se na moderní, barevný, čistý design. Vyniká hravostí a neformálním charakterem. Je to mandolína, která nadchne profesionály i domácí kuchaře. Ve světových restauracích a hotelech ji používají nejlepší šéfkuchaři.

Japonský výrobce ji pojmenoval "切れるわぁ" (Ki rélwa:), což v překladu znamená "Páni, to je ostré!". A opravdu tě ohromí svou přesností a dokonalostí krájení.

Konstrukce je z kvalitního, tvrdého ABS plastu, který se neohýbá a nekroutí. Je vybavena ostřím z prvotřídní japonské oceli, která si poradí s jakoukoliv surovinou. Hlavní čepel lze v případě potřeby vyjmout a nabrousit nebo vyměnit. Nastavení tloušťky řezu zajišťuje spodní regulační šroub, v rozpětí od 0,5 mm do 3 mm.

Mandolíny Kirelwa obsahují dvě ostré výměnné příčné čepele s tloušťkou řezu 1 a 3 mm, díky kterým vytvoříš perfektní julienne a jemné nudličky. Kirelwa je vybavena ochranným krytem (fingerguardem), který ochrání tvé prsty před nehodou. Díky důmyslnému designu ho snadno zacvakneš na zadní stranu a uklidíš.

Hlavní rozdíly mezi Benriner a Kirelwa

Benriner:

  • Plusy:
    • Skvěle a přesně krájí plátky a jemně se nastaví jejich tloušťka.
    • Pevná a odolná konstrukce.
    • Velké otočné regulační kolečko, které hýbe s hlavní deskou v celé rovině.
    • Protiskluzová guma (verze Premium).
  • Mínusy:
    • Příčné nože fungují jen na měkčí zeleninu. Tvrdé kusy se krájí obtížně.
    • Fingerguard nejde zacvaknout do mandolíny, skladuje se vedle.
    • Hlavní plocha se musí kvůli čištění odšroubovat.
    • Pouze světlá barva, barevná zelenina může mandolínu zašpinit.

Kirelwa:

  • Plusy:
    • Skvěle nakrájené nudličky, drobné hranolky a julienne.
    • Fingerguard jde zacvaknout do mandolíny a nepřekáží.
    • Hlavní plocha se dá zvednout a jednoduše umýt.
    • Moderní a krásné barvy.
    • Zarážky na osazení na mísu.
  • Mínusy:
    • Pouze otočný regulační šroub.
    • Šířka jen 67 mm.
    • Absence protiskluzové gumy.

Jak poznat kterou mandolínu potřebuješ?

  • Plátkování: Benriner 64mm i 95mm.
  • Cibule na drobné kostičky: Benriner i Kirelwa.
  • Krouhání zelí: Benriner 95mm.
  • Dlouhé úzké plátky: Benriner 64mm, 95mm i Kirelwa.
  • Větší objemy krájení na plátky: Benriner 95mm.
  • Krásné nudličky a julienne: Kirelwa.
  • Hranolky: Benriner 95mm + vyrobit silné plátky + hranolky dokrájet nožem.
  • Univerzální mandolína: Kirelwa.
  • Začátečník: Kirelwa.
  • Úspora peněz: Kirelwa.
  • Pro profíky v oboru: Benriner Premium.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi verzí Standart a Premium?

Rozdíly mezi Benriner Standart a Benriner Premium nejsou mnoho, ale jsou důležité. Podívej se na fotky.

Jak se liší výsledky krájení?

Obě značky mandolín odvádějí skvělou práci. Rozdíl v kvalitě výsledku není velký. Benriner je skvělý na plátky, ale nudličkování není jeho silnou stránkou. Příčné nudličkovací čepele nejsou tak ostré jako hlavní čepel, což ztěžuje krájení tvrdé zeleniny na nudličky.

Co bys mi doporučil?

Záleží, co budeš chtít s mandolínou krájet a chystat. Má ti usnadnit krájení velkého množství zeleniny? Chceš si připravovat hlavně zdravé saláty? Chceš ji používat na asijskou kuchyni, kde je hodně krájení a nudličkování nebo jen na finální dozdobení jídla?

Osobně používám obě. Kombinace Benriner Premium 95mm a Kirelwa 67mm mi pokryje celou paletu krájení. Kde jedna nestačí, druhá ji doplní.

Benriner Premium 95mm používám na větší kusy zeleniny a ovoce, jako například zelí, celer, mango, lilek atd. Využívám ji na plátkování, když potřebuji krájet větší objemy nebo na přesné řezy ke zdobení. Na nudličky jen u méně tvrdé zeleniny.

Kirelwu používám hlavně na nudličkování, julienne, drobné hranolky atd. Ty zvládá s lehkostí. V plátkování Kirelwa nezaostává, je celkově velmi univerzální.

Jsou na něco vyloženě nevhodné?

Ano. Nejde s nimi krájet maso a uzeniny. Některé tvrdší uzeniny asi ano, ale nedělej to. Je určena na zeleninu a ovoce. Nechceš ji mít zamaštěnou. Také se s nimi špatně krájí na přesné plátky, měkká a poddajná zelenina, jako přezrálá rajčata. Ale to i s nožem.

Můžou je používat i děti?

Ne. Mandolína je skvělý pomocník, ale v neopatrných rukách může způsobit nepříjemné zranění prstů. Malým dětem mandolínu do rukou raději nedávejte.

Jak se neříznout?

Když dodržíš pár jednoduchých zásad a pravidel, stejně jako při práci s nožem, bude ti mandolína skvělým pomocníkem.

  • Používej chránič prstů: Zvlášť když krájíš malé kousky zeleniny nebo se zelenina zmenšuje a blížíš se k čepeli.
  • Prsty vzhůru: Při každém tahu směřuj zeleninu do čepele, ale ruku odlehčeně od čepele nahoru.
  • Nechvátejte: Pracuj precizně, klidně, dívej se pod ruce, nebuď netrpělivý.

Tipy od profesionálů

  • Začni s měkčími surovinami: Pokud s mandolínou začínáš, vyzkoušej ji nejdříve na měkčí zelenině nebo ovoci.
  • Používej ochranný kryt: Nepodceňuj bezpečnost a vždy používej ochranný kryt, abys předešel poranění.
  • Experimentuj: Mandolíny ti nabízí nekonečné možnosti krájení. Neboj se experimentovat s různými surovinami a technikami.

Co z takto nakrájených surovin můžu uvařit?

  • Saláty: Celerový, mrkvový, zelný, okurkový, řepný.
  • Přílohy: Zeleninové nudličky, julienne zelenina.
  • Hlavní jídla: Asijské pokrmy s jemně nakrájenou zeleninou, gratinované brambory, vegetariánské lasagne.
  • Dekorace: Zdobení talířů, příprava ingrediencí na sushi, ozdoby na chlebíčky.

    Tak co, už víš kterou si vybrat?

    Videonávod jak používat mandolíny a nezranit se.

    Ve videu se jedná o starší typ Benriner Standart 64mm. Nové typy Benriner mají lepší chránič na prsty.


    BENRINER PREMIUM 95mm - ve videu od času 3m : 18sec